Pochody a transporty smrti na území Protektorátu Čechy a Morava - Šikulová, Natálie (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce se zabývá problematikou evakuace vězňů z nacistických koncentračních táborů v podobě pochodů a transportů smrti na území Protektorátu Čechy a Morava s přesahem na území Sudet. Rozbor fenoménu je na základě archivního výzkumu, svědectví pamětníků i literatury. Cílem práce je zpracovat přehled evakuací, odpovědět na konkrétní otázky týkající se této problematiky a zároveň navázat na bakalářskou práci.
Death marches and transports in the Protectorate of Bohemia and Moravia
Keywords: evakuace; koncentrační tábory; pochod; transport; železniční stanice; svědectví; viníci; evacuations; concentration camps; marches; transports; railway stations; testimonies; culprits