Vztah náboženství a násilí z pohledu S. Freuda a R. Girarda. - Krebsová, Iveta (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce je věnovaná teoriím Reného Girarda a Sigmunda Freuda zaměřených na násilí a následný vznik náboženství. Stručně představuje oba autory, nejdříve Sigmunda Freuda. Věnuje se jeho postoji k náboženství a vybraným teoriím, zejména totemismu. Vysvětluje jeho vznik, vzpouru bratrů proti svému otci a jeho následnou vraždu. Dále se zabývá vznikem náboženství podle Sigmunda Freuda. Druhá část práce se věnuje René Girardovi. Zejména jeho mimetické teorii a následnému vzniku krize ve společnosti. Vysvětluje Girardův prvek obětního beránka a mechanismus obětního beránka, kterým je krize ve společnosti ukončena. Dále se věnuje teorii náboženství dle René Girarda. V další části práce je pak komparace vybraných teorií Reného Girarda a Sigmunda Freuda. Vymezuje základní shody a rozdíly mezi nimi. A shrnuje Girardovy názory na vybraná díla Sigmunda Freuda. V závěrečné části shrnuje názor Sigmunda Freuda a René Girarda na vznik křesťanství.
Relation of Religion and Violence from the Perspective of S. Freud and R. Girard
Keywords: Girard, René; Freud, Sigmund; totemismus; exogamie; totemická hostina; mimetická teorie; mechanismus obětního beránka; totemism; exogamy; totemic feast; mimetic theory; scapegoat mechanism