Syntéza, absorpční a fluorescenční charakteristiky nových luminoforů na bázi derivátů pyrenolinu - Režňák, Pavel (Univerzita Pardubice, 1997)
Z 1-aminopyrenu byl Skraupovou syntézou připraven fenaleno[1,9-g,h]chinolin, který byl následně zredukován cínem v butanolu za přítomnosti kyseliny chlorovodíkové. Následnou kondenzací vzniklé látky s kyanurchloridem byl připraven 7,8,9,10-tetrahydrofenaleno[1,9-g,h]chinolin. U připravených látek a jejich meziproduktů byly změřeny absorpční a fluorescenční spektra a dále byl stanoven kvantový výtěžek fluorescence.
Keywords: luminofory; deriváty pyrenolinu; příprava; spektra; fluorescence