Stanovení bóru ve sklech a sklářských surovinách po destilačním oddělení - Hurychová, Jana (Univerzita Pardubice, 1995)
Destilační způsob oddělení bóru od matrice v podobě methylesteru kyseliny borité představuje univerzální postup, který otevírá možnost stanovení bóru za použití různých finálních metod stanovení.V daném případě byla dále rozpracována metoda stanovení za použití tetrafluoroboritano vé iontově selektivní elektrody s cílem ověření její vhodnosti pro stanovení bóru ve sklech.Cílem práce bylo omezit spotřebu methanolu a zkrátit dobu stanovení,aniž by došlo ke snížení účinnosti.
Determination of boron in glass and glass row materials after distillation separation
Keywords: bór; destilační separace; potenciometrie; tetrafluorboritanová; iontově selektivní elektrody; elektrody