Mykotoxin ochratoxin A a jeho možný vliv na lidské zdraví - Novotná, Eva (Univerzita Pardubice, 2011)
Ochratoxin A je mykotoxin produkovaný druhy rodu Penicillium a Aspergillus. Jedná se o mykotoxin, který byl nalezen v celé řadě potravin a který představuje pro člověka závažné zdravotní riziko. Byly popsány jeho nefrotoxické, imunosupresivní, teratogenní a karcinogenní vlastnosti. Ochratoxin A se váže na bílkoviny krevní plazmy, což přispívá k jeho dlouhému biologickému poločasu. Přeměny ochratoxinu A v lidském těle nebyly doposud úplně prozkoumány. Mezi jeho nejvýznamnější metabolity patří ochratoxin alfa, epimery hydroxyochratoxinu a derivát s otevřeným laktonovým kruhem. Ochratoxin A je dle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny klasifikován do skupiny 2B (podezřelý karcinogen pro člověka) a je tedy žádoucí snížit jeho přívod na minimum, tzn. zabývat se tzv. řízením rizika s cílem minimalizace zdravotních dopadů u člověka.
Mycotoxin Ochratoxin A and its Eventual Impact on Human
Keywords: ochratoxin A; Aspergillus; Penicillium; nefrotoxicita; karcinogen; ochratoxin A; Aspergillus; Penicillium; nephrotoxicity; carcinogen