Československé legie v Rusku v zrcadle krásné literatury: od faktů k mýtu a zase zpět - Mertelík, Pavel (Univerzita Pardubice, 2018)
Téma práce je věnováno analýze mýtů a fenoménů v rámci legionářské krásné literatury. Snažíme se přesně vymezit, co samotná legionářská literatura je a jak přesně do ni pronikají dějinné události, které českoslovenští legionáři v Rusku během první světové války a následné ruské občanské války prožívali. Tyto události se někdy ještě před svým nabytím literární podoby stávají mýtem, které zachycuje právě námi sledovaná legionářská krásná literatura. Za účelem zpřehlednění této historicko-literární komparace jsme vytvořili i model, z kterého je jasně patrné, jaké dějinné události jsou legionářskou krásnou literaturou reflektovány a naopak, které reflektovány nejsou vůbec. Následně jsme na základě fenomenologické literární analýzy děl legionářské krásné literatury zanalyzovali zásadní mýty a jejich fenomény, které se objevují v každém díle legionářské literatury, k čemuž jsme doplnili, jak jsou tyto mýty a fenomény vypodobněny na dobových výtvarných dílech československých legionářů v Rusku. Doplnili jsme i krátký přehled ostatních legionářských fenoménů, jež můžeme sledovat v rámci legionářské literární kultury. Pro ucelení celkového obrazu, jenž předkládáme, jsme provedli i analýzu legionářské humoristické tvorby z hlediska její funkce a vzniku.
Czechoslovak Legions in Russia in the Mirror of Literary Fiction: from Facts to Myth and Back
Keywords: československé legie v Rusku; legionářská literatura; literární kultura; historie; mýty; fenomenologie; legionářské výtvarné umění; Czecholovak Legions in Russia; legionary literature; literary culture; history; myths; phenomenology; legionary art