C, N-chelatující ligand na bázi guanidínu pro koordinaci antimonu a bismutu - Chlebík, Richard (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá syntézou nových C, N – chelatujicích ligandů schopných uzavírat 4členné a 5členné kruhy s centrálními atomy antimonu a bismutu. V teoretické části je popsána chemie dvou z nejběžnějších C, N – chelatujicích ligandů používaných pro koordinaci antimonu a bismutu. Jsou také popsány C, P – chelatující ligandy, které uzavírají 4členné kruhy a jejich využití v koordinaci přechodných kovů.
Guanidine based C, N-chelating ligand for coordination of antimony and bismuth
Keywords: antimon; bismut; C, N-chelatující ligandy; guanidin; antimony; bismuth; C, N-chelating ligands; guanidine