Vliv profilu mastných kyselin membrán erytrocytů na zánětlivou reakci a výskyt komplikací po implantaci koronárního stentu u nemocných s ischemickou chorobou srdeční - Hudeczková, Vladislava (Univerzita Pardubice, 2015)
Ischemická choroba srdeční je v současné době obvykle léčena perkutánní koronární intervencí s následnou implantací stentu. Tento zákrok je spojen se vznikem zánětlivé reakce, která může vést k rozvoji komplikací. Cílem této práce bylo stanovit složení mastných kyselin v membránách erytrocytů a vybraných lipidových frakcích plazmy pacientů a vyhodnotit jejich vztah k zánětlivé odpovědi a případnému výskytu komplikací. Po implantaci stentu byl u pacientů zaznamenán vzestup zánětlivé reakce i oxidačního stresu a vyhodnocen vztah mezi mírou navýšení a zastoupením jednotlivých mastných kyselin.
The effect of fatty acid profile of erythrocyte membranes on systemic inflammation after coronary stent implantation in patients with ischemic heart disease
Keywords: atherosclerosis; ischemic heart disease; percutaneous coronary intervention; coronary stents; fatty acids; inflammation; gas chromatography; ateroskleróza; ischemická choroba srdeční; perkutánní koronární intervence; koronární stenty; mastné kyseliny; plynová chromatografie; zánět