Fialový pigment SnO2(Cr) - Malinová, Markéta (Univerzita Pardubice, 1995)
Tato práce se zabývá problémy při přípravě a zpracování SnO2 (Cr)pigmentů. K přípravě sytě fialového SnO2(Cr) pigmentu lze jako sloučeniny chromu kromě obvyklého K2Cr2O7 použít KCr(SO 4).12H2O. V obou případech při promytí výpalků se ve výluhu objevuje chroman. Vznik chromanu ve výluhu přechodně nastává i při použití Cr2O3 jako sloučeniny chromu, žádaného sytě fialového odstínu však není dosaženo. Při jemném mletí vylouženého pigmentu může docházet ke ztrátě sytosti u pigmentů a u pigmentů aplikovaných v glazuře z důvodu zmenšení velikosti částic, zvětšení povrchu a částěčného uvolňování chromu z mřížky SnO2(Cr). Práškové pigmenty byly aplikovány do olovnaté glazury G 50.
Violet pigment SnO2(Cr)
Keywords: Keramické pigmenty; pigmenty; chromciničité pigmenty; výluh