Hybridní posunovací lokomotiva - Černohorský, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zaměřuje na problematiku hybridního pohonu posunovacích lokomotiv. Uvádí přehled možných typů akumulátorů a aplikací hybridního pohonu v kolejové technice. Zabývá se návrhem trakčního obvodu hybridního pohonu, výběrem vhodného akumulátoru energie, konstrukčním zabudováním a návrhem součinnosti zdrojů energie v provozu. V závěru práce jsou návrhy porovnány s konvenčními lokomotivami.
Hybrid shunting locomotive
Keywords: hybrid propulsions; shunting locomotives; energy storage; traction circuit; hybridní pohony; posunovací lokomotivy; akumulace energie; trakční obvody