Vyhřívání plexiskla motocyklové přilby - Svatoň, Jakub (Univerzita Pardubice, 2009)
Systémy ochrany hlavy motocyklistů jsou s přibývajícím počtem motocyklů na silnicích stále častějším tématem článků odborných časopisů, seminářů, či obchodních jednání zainteresovaných výrobních společností. Vedou je k tomu skutečnosti z dopravních statistik, resp. nehodovosti jednostopých vozidel. Motocyklisté tím získávají zvýšenou ochranu hlavy při srážce s jakýmkoliv předmětem. Tím zpravidla může být pevný povrch, nejčastěji vozovka (asfalt, beton, apod.) či jiné podklady. V této práci lze nalézt podrobnější informace o přilbách, jejich vzniku, složení, nejčastějších poškozeních, výrobních testech až po inovační myšlenky vybraných výrobců, včetně autorova přispění k inovacím, a to formou experimentu vyhřívání plexiskla motocyklové přilby pomocí solárního článku a záložních baterií. Součástí této práce by měl být i osazený a odladěný tištěný spoj, který bude společně s akumulátorem (spec. bateriemi), solárním fotovoltaickým panelem připevněným na shell - skořepinu přilby, dále teplotně - odporovým sensorem a vyhřívaným plexisklem.
Motorcycle helmet plexiglass heating
Keywords: plexiglass rating; solar panels; tests of motorcycle helmets; motorcycle helmets; vyhřívané plexisklo; solární články; testy motocyklových přileb; motocyklové helmy