Alternativní zdroje energie a jejich dotace z ČR a EU - Tošková, Petra (Univerzita Pardubice, 2007)
Bakalářská práce se zabývá obnovitelnými zdroji energie a jejich dotacemi jak ze strany ČR tak i EU. Úvodní část je věnována obnovitelným zdrojům energie. Jsou zde rozebrány jednotlivé druhy a nastíněny jejich potenciály pro využití na území ČR. Druhá část se zaměřuje na dotační politiku v oblasti obnovitelných zdrojů energie platnou pro rok 2007. Představuje se zde Státní program na podporu úspor energie a využití OZE jako doplňkový program k energetickým programům EU. Poslední část práce je věnována EU a její snaze podopřit rozvoj a užívání OZE skrze vyhlašování jednotlivých Operačních programů. Jako nejdůležitější pro tuto oblast jsou zde představeny dva operační programy a to OP Průmysl a podnikání a OP Životní prostředí. Cílem práce je zhodnotit, zda jsou dotace do těchto zdrojů potřebné a jakou formou se prování.
Renewable resources of energy and their subsidy from the Czech Republic and EU
Keywords: reneweble resources of energy; subsidy; European Union; operational programs; biomass; obnovitelné zdroje energie; Dotace; Evropská Unie; Operační programy; biomasa