Vztah víry a rozumu ve filosofii Lva Šestova a Emanuela Rádla - Borzhek, Alisa (Univerzita Pardubice, 2025)
Smyslem této práce je prozkoumat a následně porovnat chápání vztahu mezi vírou a rozumem. Podstatu této otázky odhalíme na základě dvou protichůdných názorů. A sice na jedné straně Lva Šestova a na druhé straně Emanuela Rádla. Rádlovo dílo si ujasníme na základě interpretace Ladislava Hejdánka. Existují nějaké návrhy, se kterými oba autoři souhlasí? Existuje zde určité vybalancování obou pojmu?
The Relation of Faith and Reason in the Philosophy of Lev Shestov and Emanuel Radl
Keywords: víra; rozum; vztah; Šestov, Lev; Rádl, Emanuel; faith; reason; relation; Shestov, Lev; Radl, Emanuel