Příprava a spektrální vlastnosti produktů azokopulace 5-nitrobenzo[c]-1,2-thiazol-3-diazonium hydrogensulfátu s C-kyselinami - Horáková, Eva (Univerzita Pardubice, 2012)
První částí této bakalářské práce je literární rešerše zabývající se diazotací a následnou kopulací primárních a heterocyklických aminů, popisem a charakteristikou takto vzniklých azobarviv, a souhrnem produktů azokopulace 5-nitrobenzo[c]-1,2-thiazol-3-diazonium-hydrogensulfátu s různými typy substrátů. Druhá, experimentální část popisuje látky vzniklé azokopulací 5-nitrobenzo[c]-1,2-thiazol-3-diazonium-hydrogensulfátu s alifatickými sloučeninami (acetylacetonem, acetonem a ethyl-3-oxobutanoátem) a jejich charakteristiky. Zjištěné skutečnosti jsou následně diskutovány.
Synthesis and spectral properties of products of azocoupling 5-nitrobenzo[c]-1,2-thiazole-3-diazonium hydrogensulfate with C-acids
Keywords: 5-nitrobenzo[c]-1,2-thiazol-3-diazonium hydrogensulfát; diazotace; azokopulace a azosloučeniny; NMR spektra; kyselost; 5-nitrobenz[c]-1,2-thiazol-3-diazonium hydrogensulfate; diazotization; azocoupling and azo compounds; NMR spectrum; acidity