Zdanění příjmů fyzických osob ze závislé činnosti ve vybraných zemích EU - Házová, Klára (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na zdanění příjmů fyzických osob ze závislé činnosti ve vybraných zemích Evropské unie. Úvodní část práce definuje pojmy, funkce, základní konstrukční prvky daní a daňový systém v České republice. Následuje charakteristika daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti v České republice, na Slovensku a v Německu. Na základě případových studií jsou provedeny výpočty ročních daňových povinností v jednotlivých zemích. Závěr práce shrnuje zjištěné odlišnosti v zdanění a prezentuje výhody a nevýhody, které jsou doplněné o návrhy na případné úpravy.
Taxation of Personal Income from Employment in Selected EU Countries
Keywords: daň z příjmu fyzických osob; závislá činnost; daňové zatížení; daňová povinnost; komparace; personal income tax; dependent activity; tax burden; tax liability; comparation