Příprava komplexů molybdenu se substituovanými 1,2-diaminobenzeny - Smolík, Jan (Univerzita Pardubice, 2016)
V této práci je popsána příprava a charakterizace cyklopentadienylových a indenylových komplexů molybdenu se substituovanými diaminobenzeny. Teoretická část je zaměřena na přípravu, strukturu, vlastnosti a reaktivitu komplexů molybdenu s N,N-chelátujícími ligandy. V experimentální části je uvedena příprava osmi sloučenin typu [Cp´Mo(CO)2(N,NL)]+, kde Cp´ je cycklopentadienyl případně indenyl a N,NL je N,N-chelatující ligand. Tyto komplexy byly přečištěny rekrystalizací a charakterizovány pomocí infračervené a 1H NMR spektroskopie.
Synthesis of molybdenum complexes with substituted 1,2-diaminobenzenes
Keywords: cyklopentadienyl; indenyl; molybden; nukleární magnetická rezonance; infračervená spektroskopie; cyclopentadienyl; indenyl; molybdenum; nuclear magnetic resonance; infrared spectroscopy