Ovlivnění nízkoteplotních vlastností bionafty - Ťopková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá vlivem amidů mastných kyselin na nízkoteplotní vlastnosti bionafty, zejména jejich odstraněním a tím zlepšením nízkoteplotních vlastností. Teoretická část se zaměřuje na výrobu bionafty, vlastnosti lipidů, metody charakterizace a amidy samotné. V rámci experimentální práce byly analyzovány vzorky FAME s obsahem amidů pomocí infračervené spektroskopie a GC-MS. Pro GC-MS se podařilo rozlišit amidy mastných kyselin palmitové, stearové a olejové. Dále byla prováděna hydrolýza, stanovení čísla kyselosti, bodu filtrovatelnosti a bodu tání amidů. Cílem bylo zjistit, zda lze ovlivněním (odstraněním) obsahu amidů zlepšit nízkoteplotní vlastnosti bionafty. Výsledky ukazují, že filtrace a dekantace mohou částečně odstranit amidy nasycených mastných kyselin, čímž se snižují (zlepšují) body zakalení a filtrace.
Influence on low-temperature properties of biodiesel
Keywords: bionafta; amidy; nízkoteplotní vlastnosti; transesterifikace; hydrolýza; biodiesel; amides; low-temperature properties; transesterification; hydrolysis