Charakterizace molekulární struktury akrylátových emulzních kopolymerů metodou A4F-MALS a vliv struktury na základní lakařské vlastnosti. - Zgoni, Hedvika (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá charakterizací molekulární struktury akrylátových emulzních kopolymerů metodou frakcionace tokem v asymetrickém tokovém poli (A4F) spojenou s víceúhlovým detektorem rozptylu světla (MALS). Je zaměřena na stanovení molárně hmotnostní distribuce a identifikaci větvení vytvořeného přenosem řetězce na polymer. Molekulární struktura byla měněna přídavkem čtyřfunkčního monomeru. Dále tato práce porovnává distribuci velikosti částic latexů stanovenou metodami A4F-MALS a dynamickým rozptylem světla (DLS). Zkoumá vliv molekulární struktury pojiva na lakařské vlastnosti připravených nátěrových hmot.
Characterization of the molecular structure of acrylic emulsion copolymers by A4F-MALS method and effect of the structure on the basic coating properties
Keywords: emulzní polymerace; A4F-MALS; molární hmotnost; molekulární struktura; větvení; lakařské vlastnosti; emulsion polymerization; A4F-MALS; molar mass; molecular structure; branching; coating properties