Barevnost piva v systému CIE - Želizňak, Vasyl (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce je zaměřena na barevnosti piva. Jsou v ní popsány suroviny pro výrobu piva a samotná technologie výroby piva. Poté je popsáno měření barevnosti potravin a zdůrazněno vyjádření barevnosti v systému CIEL*a*b*. Pro světlá piva typu ležák bylo zjištěno, že hodnoty CIEL*a*b* korelují s mezinárodními jednotkami pro barevnost piva EBC, a to jak při měření barevnosti v kyvetě s optickou dráhou 10 mm, tak při měření v kyvetě s optickou drahou 50 mm imitující sklenici.
The beer colour in CIE system
Keywords: pivo; technologie; barva; měření barevnosti; senzorická analýza; beer; technology; colour; colour measurement; sensory analysis