Syntéza a fotofyzikální vlastnosti nových fluorescenčních N-triazinylových derivátů - Elsedik, Mervat Salah (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce v této práci se skládá ze dvou částí: První část pojednává o syntéze, absorpční a fluorescenční vlastnosti monochromophoric sloučenin na základě 2-aminoanthracen. Druhá část se zabývá syntézou, vstřebávání a fluorescenční vlastnosti nové bi-a tri-chromofory na bázi 2-aminoanthracen jako energetické dárce. V části 1: N-(4,6-dichlor-1 ,3,5-triazin-2-yl)-2-aminoanthracenu byl syntetizován substituce jednoho atomu chloru z 2,4,6-trichlor-1 ,3,5-triazin s 2-aminoanthracen. Nová řada N-triazinyl-2-aminoanthracenes byl připraven nukleofilní substituce jedné nebo obou atomů chloru na N-(4,6-dichlor-1 ,3,5-triazin-2-yl)-2-aminoanthracenu s elektron-darovat methoxy nebo fenyl aminoskupiny. UV / Vis absorpční, fluorescenční a excitační spektra, stejně jako fluorescence kvantové výtěžky připravených sloučenin byly měřena v 1,4-dioxanu, ethyl-acetátu, dibutylether a acetonitrilu. Nanosekundách kinetika z fluorescenčního rozpadu byly měřeny v různých rozpouštědlech. Vliv charakteru z substituentu na triazinyl kroužku a rozpouštědla polaritu při vstřebávání a fluorescence spektra a fluorescenční kvantové výtěžky byly studovány. V části 2: Nová série bi-a tri-chromoforů obsahujících 2-aminoanthracen as energie dárce a 3-aminoperylene nebo 3-aminobenzanthrone jako akceptor spojené s s-triazinyl prsten byl syntetizován. Struktur připravených sloučenin byly potvrzeny MS a NMR spektra a elementární analýzou. UV / Vis absorpční a fluorescenční spektra, stejně jako fluorescence kvantový výtěžek (QF) v různých rozpouštědlech byly měřeny. To bylo složky 2-aminoanthracen a 3-aminoperylene nebo 3-aminobenzanthrone. V luminiscence spektrum bylo jen vrchol akceptoru luminiscence, který se ukázal účinným přenos excitační energie od dárce k akceptoru. zjištěno, že buzení Spektrum bichromophores téměř superpozice jeho.
Synthesis and photophysical properties of new fluorescence N-triazinyl derivatives
Keywords: 2-aminoanthracen; kvantový výtěžek fluorescence; 2-aminoanthracene; fluorescence quantum yeild