Tenzidy se sekvestračními vlastnostmi - Jančaříková, Jitka (Univerzita Pardubice, 2007)
Byl hodnocen sekvestrační účinek vůči Ca2+ iontům při teplotě 20 a 98°C a hodnotách pH 9-11 vývojových vzorků "samosekvestrujících tenzidů", "self-sequestering surfactants", připravených na základě amidovaných kopolymerů maleinanhydridu a kyseliny akrylové nebo amidovaných homopolymerů kyseliny akrylové. K amidaci bylo použito buď dodecylaminu nebo "kokosaminu".
Self sequestering surfactants
Keywords: sequestering effect; tensides; copolymers of maleinanhydride; sekvestrační účinek; tenzidy; kopolymery maleinanhydridu