Zdravotnický personál jako jeden z klíčových faktorů efektivity zdravotnictví - Jindrová, Pavla; Boháčová, Hana (Vysoká škola ekonomická v Praze, 2022)
Zdraví obyvatel státu ovlivňuje mnoho faktorů, včetně úrovně zdravotní péče a její efektivity. Jedním z nezastupitelných faktorů zdravotní péče jsou zdroje zdravotnického personálu, především počty lékařů a sester. Mezi zdravotnickými systémy v EU existují trvalé rozdíly. Efektivita zdravotnictví mezi jednotlivými státy je posuzována pomocí odvratitelné úmrtnosti, jejíž podíl na celkové úmrtnosti se neustále snižuje. Cílem tohoto článku je kvantifikovat a porovnat situaci v zemích EU s využitím zdrojových dat zdravotnického personálu, zdravotního stavu populace, počtu finančních prostředků ve zdravotnictví, stavu technického vybavení ve zdravotnictví a na druhé straně celková úmrtnost, včetně odvratitelné úmrtnosti. Pozornost bude zaměřena na identifikaci vlivu zdravotnického personálu s příslušnými finančními prostředky a technickým vybavením na zdraví populace, celkovou úmrtnost a odvratitelnou úmrtnost v těchto zemích. K dosažení tohoto cíle budou využita data publikovaná v Eurostatu a také vybrané statistické metody vícerozměrného porovnávání.
Medical staff as one of the key factors of the effectiveness of the healthcare system
Keywords: zdravotnický personál; zdravotní systém; vícerozměrné porovnávání; medical staff; efficiency; healthcare system; multidimensional comparison