Vývoj třínápravového podvozku pro dieselelektrickou lokomotivu - Haupt, Lukáš; Kopal, Jan; Štěpánek, Jiří; Benický, Michal; Staněk, Petr; Čejka, Tomáš; Liberová, Stanislava (Univerzita Pardubice, 2017)
Příspěvek se zabývá vývojem třínápravového podvozku určeného pro dieselelektrickou lokomotivu o rozchodu 1520 mm a splňujícího standardy GOST. Tento vývoj probíhá ve spolupráci společnosti CZ LOKO, a.s., a Dopravní fakulty Jana Pernera (DFJP) Univerzity Pardubice v rámci řešení projektu TH01010455 Technologické agentury České republiky. V příspěvku je popsána navržená koncepce nového podvozku, vycházející z unifikovaných komponentů firmy CZ LOKO, dále jsou uvedeny výsledky simulačních výpočtů vodicích vlastností lokomotivy, které byly v rámci vývoje podvozku realizovány, a pozornost je věnována též požadavkům standardů GOST.
Development of a three-axle bogie for diesel-electric locomotive
Keywords: třínápravový podvozek; diesel-elektrická lokomotiva; simulační výpočty; normy GOST; three-axle bogie; diesel-electric locomotive; simulations; GOST standards