Zřizování záchytných parkovišť „park and ride“ - Efler, Lukáš (Univerzita Pardubice, 1999)
Tato diplomová práce se pokouší o zmapování současného stavu zřizování a provozu záchytných parkovišť "park and ride" a možné budoucnosti tohoto systému především pak v České republice jako účinného nástroje snížení negativních dopadů individuální automobilové dopravy na životní prostředí ve městech. Úvodní kapitola je pak právě věnována negativním účinkům automobilové dopravy jako příčině vzniku tohoto systému. Dále jsou zachyceny počátky a vývoj tohoto systému u nás až do vzniku prvních pěti záchytných parkovišť v Praze. Další dvě kapitoly jsou věnovány situaci a zkušenostem v Severní Americe a Evropě. Pátá část zachycuje současný stav a výhled do budoucnosti v našich největších metropolích Praze, Brně, Ostravě a Plzni. Poslední část se snaží nabídnout možné postupy a přístupy směřující úspěšnému provozování tohoto systému.
Establishment of park and ride lots
Keywords: záchytná parkoviště; městská doprava; ekologie v dopravě; car parks; city transport; ecology in transport