Stanovení matrixových metaloproteináz u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním a u diabetiků - Baudyšová, Kateřina; Žáková, Pavla; Nováková Mužáková, Vladimíra (Univerzita Pardubice, 2022)
Práce měla za cíl dokončit a zatím částečně zhodnotit výsledky dlouhodobě probíhající studie zaměřené mimo jiné na monitorování sérových hladin matrixových metaloproteináz a zdravotního stavu pacientů po implantaci koronárních stentů. Studie probíhala ve spolupráci s Kardiologickým oddělením Interní kliniky Nemocnice Pardubice. Práce navazuje na částečné výsledky prezentované v rámci předešlých dvou diplomových prací. Metodika stanovení obou enzymů byla želatinová zymografie. Studie mohla být dokončena nejprve díky ověření dlouhodobé stability uchovaných vzorků při -80°C, která se ukázala být velmi dobrá pro matrixovou metaloproteinázu-2, kde byl zaznamenán pokles aktivity o 1,6%, a uspokojivá pro matrixovou metaloproteinázu-9 s poklesem o 15,5% v průběhu 8 let. Dále bylo třeba doměřit hodnoty obou enzymů u pacientů s komplikovaným průběhem diabetu, ale bez prokázaného kardiologického onemocnění, které bývá častou příčinou úmrtí dlouhodobě špatně léčených diabetiků. Hodnoty jsou u těchto pacientů sice zvýšené oproti zdravé populaci, ale nedosahují námi naměřených hodnot u kardiaků s různě závažnými nálezy v koronárních tepnách, což nepotvrzuje hlavní vliv diabetu na tyto hodnoty. Z výsledků studie už nyní vyplývá, že metaloproteináza-9 je citlivým ukazatelem reakce cévy na implantaci stentu a mohla by být využívána i pro monitorování stavu pacienta po zákroku, kdy je třeba předejít komplikacím spojeným s přítomností stentu.
The determination of matrix metalloproteinases in cardiovascular patients and in diabetics
Keywords: želatinová zymografie; matrixová metalloproteináza -2; matrixová metalloproteináza-9; koronární stent; diabetes mellitus; Gelatin zymography; matrix metalloproteinase-2; matrix metalloproteinase-9; coronary stent; diabetes mellitus