Péče o okolí rány - Procházková, Romana; Pokorná, Andrea (My University, 2017)
Tkáně v okolí chronické/nehojící se rány jsou velmi křehké a vyžadují správné ošetřování v celém průběhu tzv. fázového hojení. Cílem je udržovat kůži v okolí rány zdravou, klidnou, čistou a hydratovanou, a tím podporovat proces uzávěru rány cestou epitelizace. Péče o okolí rány v rámci managementu rány vyžaduje pozornost pečující osoby a včasný zásah v případě výskytu komplikací. Na trhu je velké množství produktů k čištění a ošetřování tkáně v okolí rány. V příspěvku je věnována pozornost jednak tématu péče o okolí rány obecně a předkládáme také kazuistiku.
The care of the periwound area
Keywords: okolí rány; chronická rána; nehojící se rána; péče o ránu a okolí; periwound area; chronic wound; non-healing wound; care of wound and periwound area