Bezpečnostní aspekty migrace v zemích Evropské unie - Studená, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce bude sloužit pro nejnovější pohled do situace v oblasti migrace v Evropské unii a měla by rozšířit povědomí o této problematice, jež je velice aktuální. Konkrétně je v práci rozebírán význam migrace, její pozitivní i negativní aspekty. Dále se zabývá Evropskou unií, její historií a neméně důležitým Schengenským prostorem. V neposlední řadě je zde zmíněna migrační politika Evropské unie, její historie i současné situace. A na závěr jsou rozpracovány aktuální údaje o změnách migračních trendů a zprávy s aktualitami ze světa během posledního roku.
The security aspects of migration within the European Union
Keywords: migrace; Evropská unie; migrační politika; bezpečnostní aspekty; migration; European Union; policy of migration; security aspects of migration