Teplota měknutí vybraných skel systému PbO-ZnO-TeO2 - Lutonská, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2007)
V předložené bakalářské práci byly stanoveny hodnoty penetrační teploty měknutí řady skel s konstantním obsahem oxidu telluričitého, konkrétně složení popsaných obecným vzorcem x PbO- (40 - x) ZnO – 60 TeO2, kde x = 10, 15, 20 a 25. Bylo zjištěno, že rostoucí obsah PbO na úkor ZnO snižuje teplotu měknutí, a to celkem asi o 50 °C. Dále bylo prokázáno, že penetrační teplota měknutí neklesá lineárně, ale téměř skokově, s rostoucí koncentrací PbO. V prvním přiblížení lze takovou závislost, spojit s možnými změnami ve struktuře těchto skel.
Softening temperature of the selected glasses from PbO-ZnO-TeO2 systems
Keywords: anorganická skla; teplota měknutí