Hodnocení vlivu parametrů sazby na vnímání její kvality - Novotná, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce pojednává o základních parametrech sazby, které ovlivňují vnímání její kvality. S ohlédnutím k začátkům tisku knih jsou zde zmíněny parametry samotného písma, základní prvky sazby a její typy. Dále jsou zde rozebrány studie zkoumající faktory ovlivňující čitelnost, kvalitu sazby a metody jejího hodnocení. V experimentální části pak bylo provedeno testování na respondentech dvou věkových kategorií .Nejdříve měli hodnotit vzorky odlišné na základě určitých parametrů písma v tištěných knihách, v druhé části byly ukázky zaměřeny na optickou vyrovnanost, kontrast,poměr prvků sazby;v poslední části byla testována optimální velikost řádkování a hranice použitelnosti prostrkání.
The evaluation of the influence of typographical parameters on design quality perception
Keywords: sazba; písmo; knihy; čitelnost; čtivost; čtení; typesetting; type; books; legibility; readability; reading