Konzumace energetických a povzbuzujících nápojů u příslušníků exponovaných profesí - Handl, Michal (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou konzumace energetických a povzbuzujících nápojů u příslušníků exponovaných profesí. V úvodní části teoretické práce je popis složení energetických nápojů a seznámení s nejčastěji se vyskytujícími složkami v těchto nápojích. Dále jsou popsány pozitivní i negativní účinky konzumace energetických a povzbuzujících nápojů na organismus člověka a jejich využití ve sportu. Zmíněny jsou také důsledky kombinace těchto nápojů s alkoholickými nápoji. V praktické části práce je popis metodiky sběru dat, přiblížení vlastního souboru respondentů a zpracování výsledků dotazníků, které byly rozdány celkem stovce příslušníků exponovaných profesí, tedy respondentům Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby, Policie ČR a Armády ČR. K vlastnímu zpracování pak bylo použito všech 100 dotazníků. Skupina respondentů zahrnovala 17 % žen a 83 % mužů. Z výsledků vyhodnocení nasbíraných dat vyplývá, že mezi příslušníky exponovaných profesí je nejčastěji užívaným povzbuzujícím nápojem káva. Poměrně překvapivým zjištěním bylo, že pouze 26 % příslušníků exponovaných profesí konzumuje energetické nápoje. Vzájemné vztahy mezi exponovanými profesemi a konzumací jednotlivých energetických a povzbuzujících nápojů byly následně statisticky vyhodnoceny a porovnány.
Consumption of energy and stimulanting drinks by members of exposed professions
Keywords: energetické nápoje; kofein; taurin; exponované profese; energy drinks; caffein; taurine; exposed professions