Životní styl dnešní mládeže - Mudruňková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2005)
Bakalářská práce je zaměřena na životní styl dnešní mládeže, tedy lidí narozených zhruba v osmdesátých letech 20. století. Zabývá se především negativními stránkami životního stylu a jejich dopadem na psychiku a vývoj osobnosti mladého jedince. Vzhledem k rozsáhlosti tématu je teoretická část zaměřena pouze na několik bodů, které jsou považovány pro vývoj současné mládeže za směrodatné. Nejprve se práce zabývá charakteristikou základních pojmů. V další části jsou rozkresleny nejrozšířenější skupiny a subkultury (drogová, rasistická a též různě věkově ohraničené vrstevnické party). Navazuje pojednání o drogové problematice, včetně příčin užívání drog, hlavních činitelů vzniku závislosti a programů prevence. Dalším bodem je problematika volného času zaměřená především na vliv sportu a médií na dospívajícího člověka. Okrajově se též práce zabývá vzdělávacím procesem na školách. Praktická část je zaměřena na užívání návykových látek mezi mládeží a na rozsah její informovanosti v této oblasti.
The lifestyle of contemporary young people
Keywords: mládež; mladiství; životní styl; drogová závislost; Drogy; rasismus; alkohol; protidrogová politika; prevence; dotazníkové šetření