Studium termoelektrických vlastností monokrystalů selenidu bismutitého s příměsí ruthenia - Slavík, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato práce se zabývá výzkumem vlivu příměsi ruthenia v monokrystalech selenidu bismutitého na jeho termoelektrické a transportní vlastnosti. Metodou řízeného chladnutí taveniny byla připravena řada pěti vzorků Bi2-xRuxSe3 o koncentraci ruthenia od 0 do 0,04. U všech vzorků byla měřena elektrická vodivost, Hallův koeficient, Seebeckův koeficient v teplotním rozsahu od 95 do 475 K.
Study of thermoelectric properties of ruthenium doped bismuth selenide single crystals
Keywords: monokrystaly; Hallův koeficient; Seebeckův koeficient; elektrická vodivost; XRD; termoelektrická účinnost; single crystals; Hall coefficient; Seebeck coefficient; electrical conductivity; XRD; thermoelectric efficiency