Extrémní subjektivismus Ladislava Klímy - Kopřiva, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2010)
Předložená bakalářská práce se věnuje osobnosti českého filosofa a spisovatele Ladislava Klímy (1878-1928). Je zaměřena na Klímovu filosofickou tvorbu, zejména na teorii tzv. egodeismu. Tato poměrně nekonsistentní nauka, v níž Klíma nebývale zradikalizoval vztah člověka k jakémukoliv transcendentnu a pokusil se o nahrazení božské autority „probuzeným člověkem“, je předvedena v širším kontextu autorova života. Teorie egodeismu je pak analyzována v souvislosti s filosofickou interpretací Klímova Vlastního životopisu, který je svým charakterem ojedinělým výtvorem v dějinách filosofie. Právě v událostech Klímova života se totiž skrývá klíč k pochopení jeho svérázného pojetí světa.
Ladislav Klíma's extreme subjectivism
Keywords: Klíma, Ladislav; egodeismus; EXTREMISMUS; vědomí; vůle; filosofie; EXTREMISM; philosophy; will; egodeism; Consciousness