Optimalizace preanalytické úpravy vzorků pro analýzu fosfopetidů pomocí CZE - Konečná, Michaela (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá optimalizací preanalytické úpravy vzorků pro analýzu fosfopeptidů pomocí kapilární zónové elektroforézy ve spojení s UV detekcí. Jako modelový fosfoprotein, na kterém byly testovány postupy úpravy vzorku, byl vybrán hovězím ?-kasein, který byl štěpen proteolytickým enzymem trypsinem. Fosfopeptidy, obsažené v naštěpeném vzorku, byly obohaceny na titanových částicích a defosforylovány imobilizovanou alkalickou fosfatázou. Všechny kroky úpravy modelového vzorku byly ověřovány pomocí MALDI LTQ Orbitrap hmotnostní spektrometrie.
Optimization of sample preparation for the analysis of phosphopeptides by CZE
Keywords: kapilární zónová elektroforéza; MALDI-MS; fosfopeptidy; alfa-kasein; alkalická fosfatáza; trypsin; capillary zone electrophoresis; phosphopeptides; alfa-casein; alkaline phosphatase