Využití elektrodialýzy nejen v průmyslových aplikacích - Vacek, Martin (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na využití elektrodialýzy nejen v průmyslových aplikacích. Teoretická část popisuje elektromembránové separační a syntézní procesy, především elektrodialýzu v různých variantách a její využití. Experimentální část se zabývá vyčištěním odpadní glycerolové fáze po výrobě bionafty pomocí transesterifikace. Glycerolová fáze byla rozdělena a každá část chemicky předupravena jinou anorganickou kyselinou (byly použity kyseliny chlorovodíková a sírová). Následným použitím elektrodialýzy bylo dosaženo stupně odsolení téměř 98% pro obě kyseliny. Výsledným produktem je odsolený vodný roztok glycerolu bez dalších látek, který může být znovu požitý v chemickém průmyslu.
The use of electrodialysis not only in industry applications
Keywords: Elektromembránové procesy; elektrodialýza; iontově selektivní membrány; glycerolová fáze; Electromembrane processes; electrodialysis; ion selective membranes; glycerol phase