K estetice Františka Palackého - Berkyová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zaměřuje na teorii estetiky Františka Palackého. Vychází z Palackého díla "Krásověda, čili o kráse a umění knihy patery". Soustřeďuje se na základní pojmy a aspekty Palackého estetiky s přihlédnutím k otázkám výchovy, vzdělání a humanismu. Zabývá se též Palackého pokusem o vytvoření a ospravedlnění estetiky jako autonomní vědní disciplíny.
To the aesthetics of František Palacký
Keywords: František Palacký; aesthetics; methodologies of scholarship; beauty; humanism; Education; František Palacký; estetika; metodologie vědy; krása; Výchova; humanismus