Význam inhibitorů DNA-PK a ATM kináz v odpovědi buněk cervikálního karcinomu (HeLa) na ionizující záření - Zigová, Hana (Univerzita Pardubice, 2013)
Cílem této práce bylo objasnit význam inhibice reparace radiačního poškození DNA. Zaměřili jsme se na vliv inhibitoru DNA-dependentní protein kinázy (DNA-PK) NU7441 a inhibitoru ATM kinázy KU55933. Zjišťovali jsme účinnost inhibitorů použitých individuálně, zároveň a také v kombinaci s gama zářením 60Co. Jako modelový systém byly použity nádorové buňky HeLa, odvozené od lidského cervikálního karcinomu. Ke stanovení buněčného růstu jsme využili stanovení klonogenity a test buněčné proliferace (WST test). Pomocí fluorescenční mikroskopie jsme detekovali přítomnost tzv. zářením indukovaných ložisek (ionizing radiation induced foci, IRIF). Zjišťovali jsme také změny v zastoupení buněk ve fázích buněčného cyklu (průtoková cytometrie) a expresi některých proteinů účastnících se opravy DNA poškození (Western blotting). Z námi získaných výsledků vyplývá, že inhibitory DNA-PK (NU7441) a ATM kinázy (KU55933) mají na nádorové HeLa buňky radiosenzibilizující efekt, který se prohlubuje v případě, že použijeme kombinaci obou inhibitorů. Tato kombinace si proto zaslouží další pozornost při hledání nových strategií kombinované léčby nádorových onemocnění.
The role of DNA-PK and ATM inhibitors in cervical cancer cell (HeLa) response to ionizing radiation
Keywords: DNA-dependentní protein kináza; ATM kináza; ionizující záření; HeLa; inhibitor NU7441; inhibitor KU55933; DNA-dependent protein kinase; ATM kinase; ionizing radiation