Česká menšina v rumunském a srbském Banátu - komparativní analýza - Kosinová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2009)
Otázka českých menšin žijících v zahraničí je v současné době velmi aktuální. Diplomová práce se zaměřuje na české komunity žijící na území rumunského a srbského Banátu. Zachycuje život českých krajanů od příchodu prvních osadníků, přes rozdělení území rumunsko-srbskou hranicí, až po současnou situaci. Práce se věnuje aktuálním problémům, se kterými se česká menšina v této oblasti potýká. Hlavním záměrem je komparace výše uvedených oblastí.
Czech minority in Romanian and Serbian Banat - the comparative analysis
Keywords: Česká menšina; rumunský Banát; srbský Banát; komparace; Czech minority; Romanian Banat; Serbian Banat; comparing