Problematika dětských domovů a pěstounské péče v ČR - Mikulová, Hana (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce se zabývá problematikou dětských domovů a pěstounské péče v ČR. Cílem je porovnat a hlavně popsat současnou podobu náhradní výchovy se zaměřením na pěstounskou péči a dětský domov. Práce má celkem 5 kapitol, přičemž má dvě hlavní části, charakteristiku pěstounské péče a charakteristiku dětského domova. V práci jsem se zaměřila na Dětský domov v Dolní Čermné , kde popisuji historii tohoto domova, jeho současnost a budoucnost a v neposlední řadě také typy dětských domovů. V charakteristice pěstounské péče se věnuji jejím typům, historii, zprostředkování pěstounské péče a samotné přípravě pěstounů. Charakteristiky jsou strukturovány stejně. Poslední kapitola je věnována analýze institucí v Pardubickém kraji.
The problems of the Children´s homes and the foster care in the Czech Republic
Keywords: Dětský domov; pěstounská péče; náhradní výchova; Národní akční plán; Children´s Home; Foster Care; substitute upbringing; National action plan