Modifikace antikorozních vlastností organických zinkem plněných povlaků v závislosti na struktuře a koncentraci inhibitoru obsahující hořčík - Pavlíčková, Hana (Univerzita Pardubice, 2021)
Práce pojednává o možnostech využití nových antikorozních pigmentů v nátěrových hmotách. V rámci předložené diplomové práce byly zkoumány vlastnosti nově syntetizovaných organických pigmentů s obsahem hořčíku, či dalších typů pigmentů ferit hořečnatý, polyanilinová sůl, fosforečnan vápenato-hořečnatý, kovový hořčík a nano oxid hořečnatý, v nátěrových hmotách obsahujících kovový zinek či titanovou bělobou. Pro studium vlastností organických povlaků pigmentovaných testovanými pigmenty byly formulovány modelové nátěrové hmoty s obsahem testovaných pigmentů, kdy tyto systémy byly doplněny zinkem a dále také modelové nátěrové hmoty s obsahem testovaných pigmentů, kdy tyto systémy byly dále plněné oxidem titaničitým. V práci byly sledovány fyzikálně-mechanické, antikorozní a chemické vlastnosti testovaných systémů aplikovaných na ocelových a skleněných panelech, kdy výsledky byly porovnávány s vlastnostmi standartních organických povlaků pigmentovaných pouze zinkem či oxidem titaničitým. Výsledkem práce bylo vyhodnocení antikorozních schopnosti testovaných pigmentů a jejich využití pro oblast povrchové ochrany materiálů.
Modification of anticorrosion properties of organic zinc-filled coatings depending on the structure and concentration of inhibitor containing magnesium
Keywords: koroze; pigmenty; zinek; hořčík; antikorozní nátěry; epoxyestorová pryskyřice; corrosion; pigments; zinc; magnesium; anticorrosion coatings; epoxyester resin