Vývoj stereotypů spojených s islámem - Strůnová, Jana (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce se věnuje vývoji stereotypů, jež jsou nejčastěji spojovány s islámem. Je to fanatismus, terorismus, útlak žen a omezování lidských práv. Takto stereotypně jsou vnímány především v současné době. Avšak z důvodu zkoumání budou v práci mapovány už od středověku. Ke každé době jsou uvedeni tři autoři, kteří se nějakým způsobem zabývali islámem a přišli do styku s již právě zmíněnými stereotypy. Po teoretickém úvodu, ve kterém je definován stereotyp a nastíněn základní rozdíl mezi ním a předsudkem, následuje konkrétní pohled na stereotypy prostřednictvím profesora Balagangadhary Raa. Následné kapitoly se už konkrétně zabývají jednotlivými stereotypy a jsou obohaceny názory vybraných autorů. V úvodu každé kapitoly je historický přehled o vztahu křesťanství s islámem, který přináší povědomí o situaci v daném období. V závěru se tato bakalářská práce snaží shrnout zjištěné poznatky a zdůvodnit jejich následný vliv na chování společnosti.
Development of stereotypes associated with Islam
Keywords: Islam; Christianity; religion; Muhammad; Jesus; stereotypes; terrorism; fanaticism; violence; women; human rights; Middle Ages; modern times; modern times; media; islám; křesťanství; náboženství; Muhammad; Ježíš; stereotypy; terorismus; fanatismus; násilí; ženy; lidská práva; středověk; novověk; dnešní doba; média