Datová základna pro odpadové hospodářství kraje - Chamrád, Martin (Univerzita Pardubice, 2006)
Diplomová práce se zabývá analýzou datové základny odpadového hospodářství a informačních systémů v odpadovém hospodářství. V úvodních částech práce je uveden legislativní vývoj v odpadovém hospodářství, definování pojmů a prvků použitých v této práci, vztahujících se k nakládání s odpady. Dále je zde charakterizován vývoj informačních systémů v odpadovém hospodářství (OH) a popis toků dat mezi prvky stávajícího informačního systému OH. Následující kapitoly jsou věnovány způsobům sběru dat a jejich charakteristice vzhledem k analýze plánu odpadového hospodářství (POH) kraje. Analýza datové základny je provedena na příkladu POH Zlínského kraje. Pro systémové řešení odpadového hospodářství Zlínského kraje v souladu s jeho POH byla využita metoda logického rámce. Výstupem je návrh opatření, která by měla být realizována, aby byl plán odpadového hospodářství naplněn v oblasti nakládání se separovanými složkami komunálního odpadu. Dalším výstupem je zhodnocení datové základny pro tvorbu plánu odpadového hospodářství.

This thesis deals with analysis of data for waste management and informative systems in waste management. At the beginning parts of thesis there are introduced the legislative evolution of waste management, ideas definitions, and items active in the waste management relating to wastes disposal. The evolution of information systems in waste management and description of data flow between items of present information system waste management are characterized too. Following chapters are dedicated to the methods of data collection and characterization with regard to analysis of waste management plan of a region. A Zlin region was chosen as an example for analysis of data for waste management. For system solution of waste management of the Zlin region, the method of logical frame was used. The output is concept of precautions, which should be realized to saturate the plan of waste management in the district of disposing with separated elements of communal waste. The next output is the assessment of data base for the plan of waste management making.
Data base for waste management of region
Keywords: waste management; data; logical frames; matrix of logical frame; Information Systems; Odpadové hospodářství; datové základny; logické rámce; matice logického rámce; Informační systémy