Využití rostlinných extraktů pro inhibici oxidace tuků v masných výrobcích - Jandová, Karolína (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá možným využitím přírodních extraktů, pro inhibici mastných kyselin při výrobě masných výrobků. V úvodu jsou popsané masné výrobky, kde se nacházejí mastné kyseliny. Dále práce popisuje jednotlivé reakce tuků a případné zdravotní následky při konzumaci oxidovaných lipidů. Hlavní důraz byl kladen na přírodní extrakty, které obsahují antioxidanty, jenž zabraňují hromadění volných radikálů v lidském organismu. V kapitole s antioxidanty se práce zabývá pozitivními vlivy na lidské zdraví. A v závěru práce jsou popsány vlivy vybraných přírodních extraktů na masné výrobky.
Utilization of plant extracts for the inhibition of lipid oxidation in meat products
Keywords: Masné výrobky; chemická analýza; kvalita masných výrobků; antioxidanty; přírodní extrakty; Meat products; chemical analysis; quality of meat products; antioxidants; natural extracts