Stanovení primárních aromatických aminů ve vybraných vzorcích barviv a textilií - Prouzová, Kamila (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením primárních aromatických aminů (PAA) ve vybraných azobarvivech a v textilních materiálech pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) se spektrofotometrickou detekcí v UV/VIS oblasti. Práce poskytuje základní informace o společnosti Synthesia a.s., kde byly uskutečněny samotné analýzy. Součástí teoretické části je stručný popis výroby azobarviv (diazotace a kopulace). Dále byla prostudována dostupná literatura týkající se základního rozdělení barviv, přičemž největší pozornost byla věnována skupinám přímých a kyselých azobarviv, a to konkrétně jejich vlastnostem, chemické struktuře, využití a způsobům barvení. Zmíněny jsou i způsoby barvení textilních materiálů, charakteristika a legislativa PAA. V neposlední řadě je popsána použitá instrumentace pro HPLC analýzu a alternativy stanovení PAA. Experimentální část je založena na stanovení obsahu jednotlivých PAA ve vybraných azobarvivech a textilu obarveném azobarvivy pomocí HPLC s UV/VIS detekcí za využití gradientové eluce. Získané výsledky jsou diskutovány a porovnány s příslušnou legislativou.
Determination of primary aromatic amines in selected samples of dyes and fabric
Keywords: organická barviva; azobarviva; diazotace; kopulace; primární aromatické aminy; barvení textilu; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; organic dyes; azo dyes; diazotation; copulation; primary aromatic amines; textile dyeing; high performance liquid chromatography