Nové sítotiskové senzory s borem dopovanou diamantovou elektrodou: příprava, charakterizace, modifikace a aplikace v elektroanalýze - Matvieiev, Oleksandr (Univerzita Pardubice, 2024)
V rámci této disertační práce byly připraveny nové sítotiskové senzory s chemicky deponovanou borem dopovanou diamantovou elektrodou (BDDE). Pro charakterizaci povrchu pracovní elektrody těchto senzorů byla použita skenovací elektronová mikroskopie a Ramanova spektroskopie. Jejich elektrochemické vlastnosti byly studovány s využitím cyklické voltametrie a elektrochemické impedanční spektroskopie standardních redoxních markerů a dosažené výsledky byly porovnávány s komerčně dostupným tištěným senzorem a BDDE v klasickém tříelektrodovém uspořádání elektrochemického článku. Pro ověření možnosti aplikace nových senzorů v elektroanalýze byly vyvinuty voltametrické metody pro stanovení vybraných biologicky aktivních látek, konkrétně léčiv mefenoxalonu a atomoxetinu a pesticidu tritikonazolu, a byly porovnány statistické parametry. Současně byla testována opakovatelnost měření a reprodukovatelnost senzorů. Dalším krokem byla modifikace povrchu pracovní elektrody zlatými nanočásticemi, a to fyzikální a elektrochemickou depozicí. Modifikované senzory byly opět charakterizovány pomocí skenovací elektronové mikroskopie, Ramanovy spektroskopie, cyklické voltametrie a elektrochemické impedanční spektroskopie. Aplikační možnosti modifikovaných senzorů byly testovány při stanovení neurotransmiteru dopaminu.
Novel screen-printed sensors with boron-doped diamond electrode: preparation, characterization, modification, and application in electroanalysis
Keywords: sítotiskový senzor; borem dopovaná diamantová elektroda; modifikace; zlaté nanočástice; elektrochemické vlastnosti; elektroanalýza; screen-printed sensor; boron-doped diamond electrode; modification; gold nanoparticles; electrochemical properties; electroanalysis