Studium biologického rozpadu a degradace na povětrnosti polymerů na bázi kyseliny polymléčné a LDPE - Janda, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2018)
V teoretické části této diplomové práce jsou ve formě rešerše zpracována témata zabývající se problematikou degradace a biodegradace vybraných polymerních materiálů, jako jsou polyethylen, kyselina polymléčná a kasein. Dále je popsáno i téma zpracování fólií z polymerních materiálů. Experimentální část se nejprve zaměřuje na charakterizaci výchozích materiálů a přípravu zkušebních tělísek z komerčně dostupných polymerů. Další část je věnována charakterizaci degradačních prostředí. V poslední části práce jsou popsány a vyhodnoceny změny vlastností způsobené degradačními procesy.
Study of biological degradation and weather degradation of polymers based on polylactic acid and LDPE
Keywords: degradace; kyselina polymléčná; polyethylen; škrob; mechanické vlastnosti; kompostování; degradation; polylactic acid; polyethylene; starch; mechanical properties; composting