Zaniklé město Doupov - Durdis, Michal (Univerzita Pardubice, 2010)
Podstatou této práce je publikace věnující se zaniklému městu Doupov jako celku s důrazem na historické a umělecké aspekty v konfrontaci se současností. Práce je rozdělena na čtyři základní kapitoly. První se zabývá historií bývalého města v širším kontextu, druhá kapitola navazuje konkrétním tématem architektonického a uměleckého vývoje. Třetí etapa je věnována zlomovým událostem po druhé světové válce a poslední fází je studium dnešní situace. Obrazová příloha je především dokumentací umělecko-historickou, ovšem přináší pro porovnání i aktuální fotodokumentaci. Závěrem je doplněna multimediální příloha, která se váže k tématu a zároveň nabízí prostor pro další vstřebávání poznatků.
Lost town Doupov
Keywords: Doupov; zaniklé město; Sudety; vysídlení; zničení; vojenský výcvikový prostor; lost town; displacement; destruction; military training area