Ochrana a použití rentgenového záření v perioperační péči z pohledu radiologického asistenta - Těšitelová, Petra (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce je věnována ochraně radiologického asistenta před rentgenovým zářením v perioperační péči. Zaměřuje se na problematiku ochrany pacienta a především zdravotnického personálu při manipulaci s C ramenem a následným zářením během operačního zákroku. Pro vstup do problematiky se se teoretická část zabývá charakteristikou a vznikem rentgenového záření a standardy určenými pro radiologické asistenty. Výstupem praktické části je návrh standardu ochrany před rentgenovým zářením, který je určený především radiologickým asistentům působícím a provádějícím činnosti na operačním sále.
Protection and use of X-rays in perioperative care from the perspective of radiology assistant
Keywords: rentgenové záření; perioperační péče; c rameno; radiologický asistent; x-rays; perioperative care; c arm; radiology assistant