Míra psychické zátěže u perioperačních sester - Klimešová, Alžběta (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce je zaměřena na míru psychické zátěže u perioperačních sester. V teoretické části práce je zpracováno téma perioperační péče a perioperační sestra, jsou zde také definovány rizikové faktory práce perioperační sestry a psychická zátěž perioperační sestry. Výzkumná část se zaměřuje na zjištění míry psychické zátěže u perioperačních sester pomocí dat získaných kvantitativní metodou sběru. Sběr dat probíhal formou dotazníku složeného z otázek vlastní tvorby a standardizovaného Meisterova dotazníku. Získaná data ukázala, že zkoumané perioperační sestry trpí nejnižším stupněm psychické zátěže dle Meisterova hodnocení a za nejvíce náročné považují situace spojené s časovým presem a vzniklou chybou v perioperačním procesu.
Level of mental stress among perioperative nurses
Keywords: operační sál; perioperační péče; perioperační sestra; psychická zátěž; stres; operating room; perioperative care; perioperative nurse; mental stress; stress