Finanční přínos plánování 3% paliva pro nepředvídatelné okolnosti v provozu ČSA - Kolínová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce se zaměřuje na otázku plánování paliva pro nepředvídatelné okolnosti v provozu ČSA. Srovnává standardně používanou metodu 5% paliva pro nepředvídatelné okolnosti s metodou 3% a vyčísluje teoreticky dosažitelné úspory v provozu pro letní letový řád roku 2013. S použitím palivových statistik vyhodnocuje linky reálně vhodné pro redukci paliva pro nepředvídatelné okolnosti a naopak linky, kde se v důsledku častých nepředvídaných situací doporučuje zůstat u 5% konceptu. Zabývá se též otázkou přiměřeného množství mimořádného paliva a finanční úsporou spojenou s jeho redukcí.
The financial contribution of 3% contingency fuel planning in CSA operation
Keywords: palivo pro nepředvídatelné okolnosti; palivové statistiky; plánování paliva; minimální množství paliva; mimořádné palivo; letecké předpisy; úspora paliva; contingency fuel; fuel statistic; fuel planning; minimum amount of fuel; extra fuel; aviation regulations; fuel saving